higiena i bezpieczeństwo

Dodane: 27-06-2016 19:50
higiena i bezpieczeństwo ambersil pianka

Znaczenie czystości w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi. Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego. Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.


Czym czyścić wyposażenie kuchni?

Nie można czyścić dowolnymi detergentami sprzętu i wyposażenia, który ma kontakt z żywnością. Właściwości bakteriobójcze to nie wszystko, bardzo ważna jest nietoksyczność. Nie bez powodu nie myjemy naczyń domestosem, tylko używamy specjalnego biodegradowalnego płynu. Jest dużo specjalnych środków, które są nietoksyczne, ale wykazują działanie bakteriobójcze. Bardzo ważne jest utrzymanie w odpowiedniej czystości noży i desek, które mają kontakt z mięsem - najgorsze bakterie bytują własnie na resztkach z mięsa. Ważna sprawa - jesli odkamieniamy czajnik, używajmy środków do tego przeznaczonych, ponieważ w tym wypadku bardzo łatwo o wypadek.


Pamiętajmy o ostrożności

Musimy być świadomi tego, że każdy rodzaj chemii, czy to w kosmetykach czy też w środkach czystości, może wpłynąć na nasze zdrowie. Jeżeli używanie jakiegoś specyfiku powoduje takie objawy jak podrażnienia, swędzenie lub inne niepokojące objawy należy rezygnować z używania takiego środka. Przy sprzątaniu zachowajmy wszelkie środki ostrożności- oczywiście nie dotyczą one ekologicznych środków, takich jak ocet czy sok z cytryny. Takie środki mimo nieprzyjemnego zapachu nie powinny wyrządzić nam żandnej szkody.



© 2019 http://eko-leko.elblag.pl/